Benvinguda
Socis i sòcies de l'Aula:
Permeteu-nos iniciar aquesta nota més o menys igual que ho vam fer el trimestre passat. Els homes i les dones del temps dels diferents mitjans han dit que la primavera ha començat avui. Passades les deu del matí, quan molts de nosaltres estarem a punt d’arribar al Museu d’Història de Barcelona, s’iniciarà el primer temps o primavera d’estiu, en contraposició a la primavera d’hivern, estació que durarà 92 dies i una mica més de 18 hores.
El significat de la primavera abasta dimensions històriques, culturals, científiques, psicològiques i metafòriques. Simbolitza el cicle de la vida, el renaixement i la fertilitat, alhora que afecta les emocions humanes i la psicologia. La primavera serveix com a recordatori que el canvi és constant i que l'esperança i la renovació sempre estan a l'abast. Així doncs, mentre les flors floreixen i els ocells canten, abracem el significat profund de la primavera i apreciem la bellesa i les possibilitats que ens ofereix.
Parlem en primer lloc de les conferències. Comprovareu al programa en paper que us ha arribat a casa (si no és així, feu-nos-ho saber) o bé al pdf que heu rebut per correu electrònic, que hi ha temes per a tots els gustos: des de recordar el Rector de Vallfogona, amb Josep Pedrals, i preguntar a Gabriela Serra si podem esperar que la pau arribi globalment d’una vegada, a passejar-nos pel Vaticà acompanyats per Vicenç Lozano i reviure d’alguna manera la guerra civil espanyola amb la visió crítica de Josep M. Solé i Sabaté, per acabar amb els Llenguaferits i El món de llengües que ens presentaran.
Després de la primera conferència, el dia 10 d’abril, amb una rialla encara a la boca regalada per l’humor i el bon fer de Josep Pedrals, a punt d’entrar a la Setmana Santa, gaudirem d’un tall de mona i d’una copa de cava, fet que ens acabarà d’endolcir la jornada. De fet, un dels punts més interessants de la mona és que és un element viu i en evolució constant, un senyal inequívoc de la bona salut de la tradició.
Ah! Ja us ho hem comunicat al correu, però deixeu-nos tornar a dir que l'activitat que tindrà lloc el dia 22 de maig no és una sortida, sinó una conferència. Disculpeu l'error.
Quant a les sortides, destacar que a finals d’abril tenim el viatge de final de curs a Praga, capital de la república txeca. Els socis i les sòcies que s’hi han apuntat ja deuen tenir ganes que arribi el dia 24 i enlairar-se en l’avió que els hi portarà.
A mitjan maig, farem una excursió a les Terres de l’Ebre, concretament anirem a veure alguns dels escenaris testimonis de la Batalla de l’Ebre. El millor de tot és que ens acompanyarà i ens guiarà Assumpta Montellà i Carlos, historiadora i escriptora, una molt bona comunicadora.
Us podeu descarregar el díptic de la pàgina web https://aulauniversitaria.solsonae.cat (desplegueu el menú Documents), i també consultar les activitats programades si us aventureu a anar al menú Conferències i, en el seu moment, al de Sortides. A més, el resum complet amb informació addicional és a Actualitat / Agenda.
Finalment, ens permetem demanar la vostra col·laboració per a trobar socis i sòcies de l'Aula amb ganes, iniciativa i empenta que vulguin i puguin formar part de la Junta de l'Aula. Necessitem un cop de mà. La nostra Associació, amb els seus encerts i errors, està passant per un bon moment, i hauríem de procurar seguir així.
Confiem haver fet una bona programació i que us cridi l’atenció. Si és així, ens trobarem de tant en tant al Casal Cívic i Comunitari Xavier Jounou de la nostra ciutat.
Salut!!
La Junta
Solsona, 20 de març de 2025, primer dia de primavera.